دنیای فناوری

پروژه ساخت بزرگترین تلسکوپ جهان در شیلی آغاز شد

895

 

گفته می‌شود این تلسکوپ بزرگترین چشمی خواهد بود که بشر با آن در کهکشان‌ها کنکاش خواهد کرد. آینه اصلی تلسکوپ E-ELT پنج برابر آینه تلسکوپ‌های پیشرفته کنونی است و می‌تواند ۱۳ برابر بیشتر از آنان نور را جمع‌آوری کند.

با استخراج بیت کوین ، پولدار شو!! آموزش برنامه نویسی Galaxy J8 2018

بیابان آتاکاما یکی از خشک‌ترین بیابان‌های دنیاست که بین سه کشور شیلی، پرو و بولیوی قرار گرفته است. در قسمتی از این بیابان که جزو خاک شیلی به شمار می‌رود، سنگ بنای ساخت بزرگترین تلسکوپ جهان پایه‌گذاری شده است.

ساخت بزرگترین تلسکوپ جهان در شیلی (9)

"تلسکوپ فوق‌العاده بزرگ اروپایی" (European Extremely Large Telescope) که به اختصار E-ELT خوانده می‌شود، پروژه‌ای متعلق به رصدخانه جنوبی اروپا (ESO) است که ساخت آن رسما از روز ۲۶ مه (۶ خرداد) آغاز شد. (تصویر شبیه‌سازی شده کامپیوتری)

ساخت بزرگترین تلسکوپ جهان در شیلی (8)

طبق برنامه ساخت این تلسکوپ در سال ۲۰۲۴ به پایان خواهد رسید و به این ترتیب E-ELT بزرگترین چشمی خواهد بود که بشر به کمک آن از روی زمین به کنکاش در کهکشان‌ها خواهد پرداخت.

ساخت بزرگترین تلسکوپ جهان در شیلی (7)

تلسکوپ E-ELT پنج آینه انعکاسی عظیم دارد که قطر بزرگترین آن‌ها ۳۹ متر است. قطر بزرگترین تلسکوپ‌هایی که در حال حاضر استفاده می‌شود حداکثر به ده متر می‌رسد. رئیس سازمان ESO در مراسم آغاز پروژه ساخت این تلسکوپ، اهمیت تاریخی آن را با تلسکوپی مقایسه کرد که گالیله حدود ۴ قرن پیش با آن به آسمان نگریست.

ساخت بزرگترین تلسکوپ جهان در شیلی (6)

تلسکوپ E-ELT بر فراز کوه "سرو آرمازونز" ساخته خواهد شد که ۳۰۴۸ متر ارتفاع دارد. دو سال پیش قله این کوه برای استقرار این تلسکوپ هموار شد؛ تلسکوپی که در دل گنبدی به ارتفاع ۸۰ متر قرار دارد. آینه E-ELT قادر است ۱۳ برابر بیشتر از تلسکوپ‌های پیشرفته کنونی نور را جمع‌آوری کند که همین موجب می‌شود تا تصاویر این تلسکوپ وضوح بسیار بهتری داشته باشند.

ساخت بزرگترین تلسکوپ جهان در شیلی (5)

برای ساخت این تلسکوپ تا بدین‌جا یک میلیارد یورو هزینه شده است. در این پروژه که در سال ۲۰۱۲ تصمیم اجرای آن گرفته شد، ۱۵ کشور اروپایی به همراه برزیل مشارکت دارند. میشل باشله، رئیس‌جمهوری شیلی نیز در مراسم افتتاح پروژه ساخت این تلسکوپ حضور داشت.

ساخت بزرگترین تلسکوپ جهان در شیلی (4)

شرایط آب و هوایی خنک و خشک و همچنین امکان دید خوب موجب شده تا دانشمندان برای بیشتر مشاهدات نجومی در سراسر جهان، کشور شیلی را انتخاب کنند. رصدخانه جنوبی اروپا در حال حاضر در بیابان آتاکاما سه سایت رصدی دیگر نیز دارد. در بخش‌هایی از این بیابان ۱۰۵ هزار کیلومتر مربعی از زمان ثبت دما توسط بشر تا کنون باران نباریده است. آسمان شب در این بیابان در بیشتر مواقع صاف و بدون ابر است.

ساخت بزرگترین تلسکوپ جهان در شیلی (3)

دانشمندان امیدوارند که تلسکوپ E-ELT تلاش‌ها برای جستجوی سیاراتی قابل سکونت فراتر از منظومه شمسی یا تحقیق در مورد ماده تاریک (Dark Matter) یا سیاه‌چاله‌ها را بهبود ببخشد. به گفته رئیس رصدخانه جنوبی اروپا با فناوری‌های پیشرفته‌ای که در این تلسکوپ به کار رفته‌اند، اولین سیاره قابل سکونت شاید در عرض یک دهه کشف شود.

ساخت بزرگترین تلسکوپ جهان در شیلی (2)

البته پروژه ساخت تلسکوپ E-ELT تنها پروژه‌‌ای نیست که در حال حاضر برای ساخت تلسکوپ‌های بزرگ در دست اجراست. در آمریکا تلاش‌هایی برای تأمین هزینه ساخت دو تلسکوپ بزرگ به نام "تلسکوپ سی متری" در هاوایی و "تلسکوپ بزرگ ماژلان" در شیلی در حال انجام است. البته ساخت تلسکوپ سی متری به خاطر برخی اعتراضات نسبت به محل استقرار آن فعلا متوقف شده است.

ساخت بزرگترین تلسکوپ جهان در شیلی (1)

منبع : DW

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.