دنیای فناوری

تاریخچه وب و فراز و فرود هایش تا به امروز

745

Tim-CERN-Britannica

وقتی در ۱۹۸۹ تیم برنزلی (Tim Berners-Lee) طرح پیشنهادی راه اندازی وب را به رئیس خودش در شرکت سرن ارائه کرد، تنها اجازه پیدا کرد که در حاشیه یکی از پروژه های تحت مدیریتش به آن بپردازد، رئیس آقای برنزلی در حاشیه طرح راه اندازی وب نوشته بود: مبهم ولی جالب توجه! او می گفت: "وقتی کسی چنین ایده ای دارد، این ایده مدام در ذهن شماست، حتی اگر کسی طرح شما را نخواند البته رئیس طرح من را خوانده بود بعد از اینکه درگذشت یادداشتش را پیدا کردم که گوشه طرح من با مداد نوشته بود مبهم ولی هیجان انگیز! اما کلا سخت بود توضیح این که وب چگونه قرار است باشد سخت بود! و الان هم سخت است توضیح دادن اینکه در آن موقع این کار خیلی سختی بود! " 

با استخراج بیت کوین ، پولدار شو!! آموزش برنامه نویسی Galaxy J8 2018

این گفته ها را تیم برنزلی در فوریه ۲۰۰۹ در سخنرانی به میزبانی تد تاکس عنوان کرد. سخنرانی که در آن آقای برنزلی به تشریح دیدگاه هایش در مورد آینده وب پرداخته است، اما حالا که ۲۵ سال از پدید آمدن وب گذشته است، ما از وب و نقش آن در دنیای مجازی چه میدانیم؟! اغلب کاربران دنیای مجازی وب را با اینترنت اشتباه می گیرند در حالیکه اینترنت چندین سال پیش از وب بوجود آمده است. در عین حال که وب که پوسته ای کاربر پسند برای اینترنت است در گسترش کاربری اینترنت نقشی بی بدیل ایفا کرده است.

درک تفاوت وب و دنیای اینترنت بهتر است به تفاوت کامپیوتر بیش از ارائه سیستم عامل هایی چون ویندوز اشاره کنیم، در آن زمان هر رخداد کامپیوتری باید در غالب یک فرمان درج می شد تا کامپیوتر آن را بفهمد و اجرا کند، شما برای خاموش کردن کامپیوترتان باید دستور پارک ( Park ) را درج می کردید. اما سیستم عاملی مثل ویندوز یک رابط گرافیکی بود که فرمان پارک را در غالب کلیک بر کلید Shat Dwon اجرا می کرد، وب همین کار را با اینترنت کرد و به این ترتیب اینترنت را به میان کاربران عادی کشاند.

اما وب تاثیرات مهم و غیر قابل اغماضی در زندگی انسان امروز گذاشته است.از یک طرف وب رفته رفته به حافظه مصنوعی بشر تبدیل شده است و به این ترتیب ما دیگراحساس نیاز نمی کنیم که چیزهای زیادی را به خاطر بسپاریم چرا که با استفاده از وب می توانیم همه چیز را در همه وقت در اینترنت پیدا کنیم، از سوی دیگر این ویژگی وب باعث شده که برخی گمان کنند که بشر امروز هوشمندی کمتری دارد چرا که برای به یاد سپردن و تحلیل مسائل بیشتر به وب و اینترنت متکی است به این ترتیب وب باعث شده است که کاربران دنیای مجازی کمتر بر خواندن توجه کنند و بیشتر به مرور چشمی مطالب بپردازند زمانی که به طور متوسط هر کاربر برای مرور یک صفحه وب صرف می کند کمتر از یک دقیقه است. دنیای وب بسیار بسیار گسترده است بطوریکه بر اساس تازه ترین برآوردها بیش از دو میلیارد و سیصد میلیون صفحه تشکیل شده است. 

اما در ۲۵ سالی که از ابداع وب گذشته است وب از چه گذرگاه هایی گذشته است. در این بخش ما می خواهیم به مرور مهم ترین رخدادهایی که در این ربع قرن گذشته است می پردازیم.

مارس ۱۹۸۹ کیم برنزلی ایده اولیه راه اندازی وب را ارائه کرد این طرح مبتنی بر ایجاد ارتباط فرا متنی و امکان به اشتراک گذاری و به روز رسانی  تحقیقات مرکزی تحقیقاتی سرن بود.

۱۹۹۰ نخستین سرور وب و نخستین وب سایت دنیا به وجود آمد، میزبان این وب سایت کامپیوتر تیم برنزلی بود و محتوای آن به تشریح برخی از امکانات وب و نحوه استفاده از آن می پرداخت.

اوت ۱۹۹۱ نخستین مرورگراینترنتی وب موسوم به World Wide Web ارائه شد این مرورگر که اندکی بعد نگسوس نام گرفت از طریق گروهای خبری اینترنتی به عموم کاربران معرفی شد.

آوریل ۱۹۹۳ شرکت تحقیقاتی سرن از حق مالکیت معنوی وب صرف نظر کرد و به این ترتیب راه گسترش وب بیش از پیش باز شد.

سپتامبر ۱۹۹۳ مرورگر اینترنتی موزایک برای ویندوز و مکینتاش عرضه شد که نخستین نسل از مرورگرهایی بود که امکان نمایش متن و تصویر را در کنار هم داشت.

۱۹۹۴ شرکت ببرلی هیلز اینترنت، پروژه ژئو ستیز را راه اندازی کرد که به کاربران امکان  طراحی و به روز رسانی صفحات شخصی را می داد.

مارس ۱۹۹۴ یاهو به عنوان مرجعی برای فهرست بندی و دسترسی به صفحه های مختلف وب براساس گروه ها و زیر گروه ها شکل گرفت.

آوریل ۱۹۹۴ کمتر از یک ماه پس از راه اندازی یاهو وب کرالر به عنوان نخستین موتور جستجوی اینترنتی عرضه شد، این موتور جستجوی اولیه امکان جستجو در متن کامل ۴۰۰۰ صفحه وب از وبسایت های مختلف را میداد.

مارس ۱۹۹۵ ویکی بیکی وب،به عنوان نخستین وبسایتی که امکان مشارکت در تولید محتوا را می داد متولد شد.

سپتامبر ۱۹۹۵ پیر امیدوار ایرانی-آمریکایی متولد فرانسه ای بی را برای خرید و فروش و حراج اینترنتی پایه گذاری کرد، یکی از نخستین اشیایی که در جریان یک حراج در ای بی به فروش رسید یک نشانگر لیزری شکسته بود که ۱۴ دلار و ۸۳ سنت فروش رفت.

اکتبر ۱۹۹۵ آمازون خودش را به عنوان بزرگترین عرضه کننده جهانی کتاب به کاربران معرفی کرد. آمازون در آن هنگام بیش از یک میلیون عنوان کتاب به کاربران خودش ارائه می کرد.

۱۹۹۶ مایکروسافت نخستین نسل از مرورگرهای اینترنتی خودش موسوم به اینترنت اکسپلور را در غالب بسته مایکروسافت پلاس به کاربران عرضه کرد.

دسامبر ۱۹۹۶ شرکت ماکرومدیا نسخه یک نرم افزار ماکرومدیا فلش را عرضه کرد نرم افزاری که بعدها در سال ۲۰۰۵ به تملک ادوبی در آمد و ادوبی فلش نام گرفت.

۱۹۹۷ یکی از نخستین نمونه های شبکه های اجتماعی به عنوان شش درجه راه اندازی شد، شبکه ای که به کاربران امکان می داد صفحات شخصی بسازند و فهرست دوستان ایجاد کنند.

ژانویه ۱۹۹۸ نت اسکیپ پروژه مرورگر مک باکس موزیلا را کلید زد، پروژه ای که چند سال بعد به ارائه مرورگر اینترنتی فایر فاکس منجر شد.

سپتامبر ۱۹۹۸ گوگل پایه گذاری شد.

ژوئن ۱۹۹۹ نت استار به عنوان نخستین سایت دانلود موسیقی راه اندازی شد.

اوت ۱۹۹۹ بلاگر از نخستین وب سایت های خدمات دهنده وب لاگ راه اندازی شد.

ژانویه ۲۰۰۱ ویکی پدیا به عنوان فضایی برای تولید محتوا با مشارکت کاربران پایه گذاری شد.

آوریل ۲۰۰۳ اپل آیتیونز را به عنوان فروش اینترنتی موسیقی راه اندازی کرد.

آوریل ۲۰۰۵ نخستین فایل ویدئویی بر روی یوتیوب قرار گرفت، این ویدئو ۱۸ ثانیه ای که Me at The Zoo نام دارد هنوز روی یوتیوب هست و تا امروز بیش از ۱۳ میلیون بار دیده شده است.

ژوئیه ۲۰۰۶ تویتر پایه گذاری شد.

سپتامبر ۲۰۰۶ فیسبوک که تا آن زمان به صورت محدود عضو  گیری می کرد درهای خودش را بروی کاربران اینترنتی گشود.

ژوئن ۲۰۰۷ اپل با ابداع و عرضه آیفون، برای نخستین بار تجربه گشت و گذار کامل اینترنتی را به دنیای تلفن های هوشمند داد.

سپتامبر ۲۰۰۸ گوگل مرورگر اینترنتی کروم را عرضه کرد.

ژوئن ۲۰۱۳ ادوارد اسنودن با افشای اطلاعاتی در مورد فعالیت های  نظارتی سازمان امنیتی آمریکا به بحث ها در مورد امکان ناشناس ماندن در فضای وب دامن زد و در عین حال نشان داد که پرتوکل اچ تی تی پی اس هم آنچه را که از نامش بر می آید امن نیست!

لینک منبع

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.